Nov 182014
 

Marco A. Peña, professor del departament d’Operacions i Sistemes d’Informació d’EADA i director del departament de Tecnologies de la Informació (IT)

El professor d'EADA Marco Peña analitza el nou escenari de  les smart cities partint de l'exemple de les iniciatives que es duen a terme a Barcelona.

El professor d’EADA Marco A. Peña analitza el nou escenari de les smart cities partint de l’exemple de les iniciatives que es duen a terme a Barcelona.

No és casual que Barcelona sigui la quarta ciutat d’Europa i la desena del món en el rànquing de ciutats intel·ligents. Com tampoc ho és que la presidència de la City Protocol Society i de l’ Smart City Expo World Congress (SCEWC) que se celebra a la nostra ciutat, estiguin presidits per alts representats de l’Ajuntament de Barcelona (actuals o passats).

Tot plegat no és sinó el reflex d’una feina de millora continuada de la ciutat amb exemples com: fanals que regulen automàticament la lluminositat i que avisen a manteniment quan s’espatllen; centenars de sensors de temperatura, humitat, soroll, pol·lució, etcètera, que proporcionen un mapa mediambiental en temps real; contenidors d’escombraries amb sensors volumètrics que avisen quan són plens; més de 500 punts WiFi per a l’accés públic a la xarxa; places de pàrquing que saben si estan ocupades o no; més de 500 km. de fibra òptica per interconnectar-ho tot… Com dèiem, tot plegat ha anat preparant Barcelona per als reptes de futur.

El concepte d’smart city està vinculat a la millora de la sostenibilitat i la gestió eficient dels recursos i serveis per garantir la qualitat de vida dels ciutadans

Segons la mateixa definició de smart city, aquests reptes passen per la millora de la sostenibilitat i la gestió eficient del recursos i serveis per garantir la qualitat de vida dels ciutadans. Ara, però, amb la utilització intensiva de tecnologia, de la mà de nous paradigmes com la internet de les coses (més de 30.000 milions de dispositius connectats al 2020) i el Big Data (capacitat de manegar grans volums d’informació), estem en condicions d’afrontar aquests reptes amb una visió de conjunt mai imaginada abans.

El nou escenari que es dibuixa davant nostre no està exempt dels paranys del màrqueting dels fabricants de tecnologia o del hype dels mitjans de comunicació. Així que caldrà estar atents per no buidar de contingut el terme smart abans d’hora i, sobretot, per no malbaratar els fons públics en iniciatives alienades de la realitat de les ciutats i les necessitats dels ciutadans.

La intel·ligència a les ciutats és un requisit dels temps actuals i dels que vindran i, per tant, cal veure-la com un element vertebrador de les polítiques públiques presents i de futur

En aquest sentit cal tenir clar que la etiqueta intel.ligent no és un premi a un projecte concret o el resultat de determinades inversions. La intel·ligència a les ciutats és un requisit dels temps actuals i dels que vindran i, per tant, cal veure-la com un element vertebrador de les polítiques públiques presents i de futur.

Smart Cities: Sectors amb més oportunitats

Els codis QR que hi ha a diferents punts de Barcelona  permeten als ciutadans ampliar la informació sobre els serveis que tenen al seu abast. (FOTO: barcelonacatalonia.cat)

Els codis QR que hi ha a diferents punts de Barcelona permeten als ciutadans ampliar la informació sobre els serveis que tenen al seu abast. (FOTO: barcelonacatalonia.cat)

Tenint això en compte, el sector de les ciutats intel·ligents no pot estar sinó ple d’oportunitats en diversos àmbits econòmics i de coneixement. Els canvis urbanístics o els nous mecanismes per assolir un consum més racional de l’energia i amb menor empremta mediambiental, atrauran arquitectes i professionals de moltes branques de l’enginyeria, per exemple.

Però on indubtablement es produirà un major creixement és en el sector TIC. La seva transversalitat a les iniciatives smart requerirà de professionals especialitzats en àmbits corn: Big Data, capaços de gestionar enormes volums d’informació i transformar-los en instruments per a una gestió més eficient; Open Data, davant la obertura de dades públiques apareixeran nous serveis a partir de la integració i creuament de múltiples fonts d’informació; mobilitat i aplicacions, ja que caldrà apropar els nous serveis al ciutadà i també fer-lo més partícip; e-salut, perquè els sensors, la història mèdica electrònica, etcètera, possibilitaran tractaments més personalitzats i acurats que racionalitzaran l’ús dels serveis públics de salut; e-administració, perquè a més d’apropar l’administració al ciutadà per mitjans telemàtics, l’eficiència s’ha de poder mesurar i fer visible; i un llarg etcètera.

On hi ha més oportunitats de negoci és al sector TIC, com ho demostra la major demanda de professionals especialitzats en Big Data, Open Data, mobilitat i aplicacions, e-salut o e-administració

Caldrà estar alerta, però, ja que per dur a terme iniciatives com les esmentades no podem esperar que el capital públic permeti un desenvolupament al ritme de les expectatives. Seria inevitable i imprescindible la col·laboració público-privada.

Barcelona és una de les capitals mundials en l'ús dels vehicles elèctrics. Com es veu a la imatge, molts taxistes ja s'han decantat per aquesta opció. (FOTO: barcelonacatalonia.cat)

Barcelona és una de les capitals mundials en l’ús dels vehicles elèctrics. Com es veu a la imatge, molts taxistes ja s’han decantat per aquesta opció. (FOTO: barcelonacatalonia.cat)

De la mateixa manera cal alertar sobre el potencial dèficit de professionals que caldran per dissenyar i operar els nous entorns i sistemes. La davallada d’alumnes a les titulacions universitàries vinculades a les TIC des de fa anys no ens pot passar per alt. Finalment, no hem d’oblidar que tot plegat és pel benefici dels ciutadans. Aquests, però, poden percebre la sensorització del seu entorn com una nova forma de control per part de l’administració i, per tant, com una amenaça a la seva privacitat que anul.li tots els beneficis de la intel·ligència.

El congrés SCEWC és doncs una fantàstica oportunitat per clarificar els reptes que plantegen les cintats intel·ligents, per identificar les oportunitats que apareixen al seu voltant, així com per posar llum a les reticències que sens dubte sorgiran. El congrés ha de servir també per refermar que Barcelona està en el camí adequat i, per tant, per projectar cap al món la imatge de ciutat moderna, sostenible i intel·ligent que vol ser.

 

Publicat a ‘L’Econòmic’
8 de novembre de 2014
Kantar-Media

Deja un comentario

A %d blogueros les gusta esto: