Nov 052014
 

Franc Ponti, professor del Global Innovation Management Center d’EADA

Franc Ponti explica que la hostelería es un sector que debe innovar para aportar valor al cliente, para emocionarlos con experiencias  únicas.

Franc Ponti explica que la hostelería es un sector que debe innovar para aportar valor al cliente, para emocionarle con experiencias únicas.

M’encanten els hotels. Ara mateix us estic escrivint des d’un d’aquests establiments a Madrid. M’agrada molt veure innovacions hoteleres. Sabíeu que a les Maldives hi ha un hotel sota I’aigua? I que hi ha hotels per als amants de la xocolata? I que n’hi ha per a gossos i gats? Us sorprendria si us digués que hi ha hotels amb decoració Harry Potter? No deixo mai de sorprendre’m mentre viatjo i trobo hotels interessants. També n’hi ha, és clar, de clàssics i avorrits.

Per què les habitacions han de ser quadrades o rectangulars? Per què a la majoria d’hotels els esmorzars són tan previsibles i vulgars? Una mica d’imaginació, sisplau!

Per què les habitacions han de ser quadrades o rectangulars? M’encanten les habitacions rodones o de formes diferents a les habituals. M’entusiasma que em sorprenguin amb els esmorzars. Per què a la majoria d’hotels els esmorzars són tan previsibles i vulgars? Em deleixo per trobar esmorzars diferents i creatius, com els famosos Detox de la cadena NH. Quan vaig a Colòmbia puc gaudir de diferents sucs de fruita naturals, impossibles de trobar aquí: móra, lulo, xirimoia… Per què a la majoria d’hotels catalans nomes hi trobem ensopits sucs de taronja? Una mica més d’imaginació, sisplau!

Innovació hotelera: llits i capçals

Quan trobo llits divertits també estic content. Llits amb capçals originals, amb coixins de colors o amb llençols diferents als habituals. Dormir bé és important. En molts hotels, malauradament, es dorm pitjor que a casa. Sé que un hotel es bo quan hi puc dormir com un tronc.

I el bany? Una peça importantíssima, a vegades més que la mateixa habitació. Una de les dutxes més impressionants que he trobat mai, per exemple, va ser en un hotel econòmic de la cadena Ibis a Medellín, a Antioquia. Una cabina compacta i elegant amb un raig d’aigua magnífic. Molts hotels pretesament de luxe tenen dutxes horroroses, incòmodes i fosques. És extraordinari poder-se dutxar amb llum natural. Per què molts hotels tenen el bany en un lloc ombrívol? Costa d’entendre que els arquitectes no esmenin aquest problema.

Hotel ideat pel col·lectiu de dissenyadors Penda, basat en mòduls fets de bambú que s'integren als arbres. (FOTO:  'L'Econòmic')

Hotel ideat pel col·lectiu de dissenyadors Penda, basat en mòduls fets de bambú que s’integren als arbres. (FOTO: ‘L’Econòmic’)

M’agrada molt trobar materials naturals a les habitacions: fusta, suro, plantes… Recordo amb molt afecte les habitacions dels hotels Chana a Veneçuela: grans, amb molta fusta, amb moltes plantes, amb molts colors. Ara el servei és un desastre perquè el govern els ha expropiat. M’agraden els hotels que et fan sentir viu, no els que t’enclaustren i t’empetiteixen.

I les recepcions? En un hotel milanès hi havia, darrere la recepció, un quadre que anava canviant de colors, com una aurora boreal. Una meravella, em vaig sentir fascinat. Què fàcil que és fer la vida més agradable a l’hoste quan s’hi posa una mica d’imaginació. Molts hotels malden, en canvi, per fer li la vida impossible, o gairebé…

Encara hi ha massa establiments convencionals que no aporten cap mena de valor. Innovem, ara que encara hi som a temps!

Sabeu que hi ha hotels on, a més de l’habitació, et lloguen una mena de niu penjant d’un arbre del bosc del costat per poder-hi fer una becaina o llegir hi plàcidament? Això són idees creatives!

lnnovar en hostaleria és important en un país turístic com Catalunya. Cal fer viure experiències als clients, cal emocionar-los. Cal que s’enamorin de casa nostra i tornin moltes vegades més. Però encara hi ha massa establiments convencionals que no aporten cap mena de valor. Innovem, ara que encara hi som a temps!

Publicat a ‘L’ Econòmic’
1 de novembre de 2014
Kantar-Media

  One Response to “Hotels que innoven

  1. Totalment d’acord, innovem i creem noves propostes, fora la previsió i l’aborriment. Per això hem creat el concepte Nomolesten on es busca la singularitat de cada hotel i es potencien els allotjaments amb habitacions singulars. Si us plau que cada escapada sigui diferent!!!

Deja un comentario

A %d blogueros les gusta esto: