Dic 312013
 

Només es cobreixen la meitat de les feines disponibles, segons l’INE

Els sous continuen a la baixa i cauen d’un 0,3%

Jordi Costa, profesor de RRHH de EADA

Jordi Costa, professor de RRHH d’EADA

Malgrat que al novembre, i per tercer mes consecutiu, l’atur va créixer fins a situar-se en les 638.344 persones registrades, a Catalunya hi ha empreses que busquen “activament” candidats per cobrir 15.583 llocs de treball. Aquesta dada, publicada ahir per l’Instituto Nacional de Estadística (INE) assenyala Catalunya com la segona comunitat amb més “llocs vacants”, després de Madrid. Segons l’organisme, sols es cobreixen la meitat de les ofertes. En l’àmbit estatal, els serveis, amb un 84%, és on més demanda insatisfeta hi ha. “No ho acabo d’entendre; que ens diguin on són i en una setmana estan plens”, afirma el secretari d’organització de la UGT, Camil Ros. “És curiós i potser sí que en algun sector falten candidats, perquè tenim un mercat on hi ha gent o poc o massa preparada”, sosté el professor d’EADA, Jordi Costa.

D’altra banda, l’INE també ha donat a conèixer que els salaris han seguit baixant aquest darrer trimestre, d’un 0,3% a Catalunya i una dècima menys en la mitjana de l’Estat. Els costos laborals, que inclouen les indemnitzacions per acomiadament, s’han mantingut estables. “Respon a la lògica de les reformes laborals del PP i CiU, que guanyen competitivitat a costa de baixar salaris”, explica Jesús Cachinero, secretari d’acció sindical de CCOO.

El poder adquisitiu dels treballadors, afegint-hi la inflació mitjana, ha davallat d’un 1,3% aquest any. “Moltes empreses han rebaixat sous a canvi de no fer ERO i em sembla bé”, assenyala Costa. “Cada setmana veiem empreses que presenten ERO i retallades alhora”, afirmen a la UGT. Els sous no es recuperaran el 2014, segons coincideixen a dir la UGT i EADA.

El Punt-Avui, 18 de desembre de 2013
Kantar Media

Deja un comentario

A %d blogueros les gusta esto: