Ene 142013
 

Entrevista a Jordi Díaz, director de programes i relacions internacionals d’EADA

Malgrat el càstig que està patint l’economia, els indicadors mostren que l’exportació encara llança xifres positives. Quin paper juga la internacionalització?
Està deixant de ser una opció per convertir-se en una obligació empresarial. Aquesta evidència la veiem constantment en els projectes finals dels nostres programes, principalment els dirigits a equips directius, que presenten plans estratègics que incorporen el concepte internacional com a element central.

Segons els estudis més recents, aproximadament una quarta part de les PIMES estan internacionalitzades, la qual cosa demostra que queda un gran camí per recórrer en aquest aspecte.

Però, és simplement “vendre a l’exterior”?
Efectivament, és comú relacionar la paraula internacionalització amb les vendes a l’exterior, creiem que és una lectura insuficient.
S’ha d’incorporar el component internacional en tota la cadena de valor.
S’internacionalitzen les vendes, les compres, la producció, les xarxes comercials i de distribució, i les persones, tractant d’aconseguir el millor talent, independentment del lloc on es trobi.

Jordi Díaz EADA

Jordi Díaz, Director de Programes EADA

Sempre que es parla del terme es sol fer referència a la dimensió. Les pimes també poden i han de desenvolupar aquesta obertura a l’exterior?
Poden i deuen fer-ho, però és cert que en l’actualitat són les grans empreses les que realment estan internacionalitzades. Segons els estudis més recents, aproximadament una quarta part de les PIMES estan internacionalitzades, la qual cosa demostra que queda un gran camí per recórrer en aquest aspecte. Les principals causes són: l’existència d’un producte o servei realment competitiu per altres mercats, la manca de recursos econòmics per iniciar aquest camí, el desconeixement de mercats amb potencial i l’escassa formació del personal en aquest àmbit.

La internacionalització es relacionava fins avui amb empreses industrials …
Fins fa relativament poc les polítiques d’internacionalització han anat principalment dirigides a empreses industrials, productores de béns i destinades principalment a promoure missions comercials a fires o facilitar l’accés al finançament. Segons un informe de la Comissió Europea, aquest tipus de mesures de suport a empreses industrials i de manufactura suposen encara un 70% dels programes de suport a la internacionalització a escala mundial. Avui dia, degut especialment a les noves tecnologies i a la millora dels sistemes de comunicació i de transport, l’avanç en l’àmbit de serveis està sent molt destacat.

A Catalunya són diverses les entitats i associacions que estan afavorint aquest tipus d’iniciatives de suport a la internacionalització, com les valora?
Són absolutament necessàries. Destacaria, sens dubte, el treball d’ACC1Ó, l’agència de Suport a la competitivitat i la Internacionalització de l’empresa catalana que compta amb instruments i recursos per promoure-la. Des d’EADA col·laborem i estem adherits a la campanya ‘Salvem les empreses‘, oferint unes beques de formació.

EADA és un exemple clar d’haver emprès fa més d’una dècada un procés d’internacionalització. De fet el seu negoci ja està més fora que dins del país…
La nostra facturació internacional supera la nacional. Ara, nosaltres no som internacionals només per les xifres. La nostra institució ha integrat el concepte internacional a tota l’organització; des del nostre òrgan de govern (patronat) fins als nostres participants (més de 80% internacionals), professors (50%) o el grup d’empreses a les que donem servei i acompanyem en més de 40 països. EADA, al costat d’altres escoles de negocis catalanes, han posicionat a Barcelona com la millor ciutat per estudiar management a Europa (segons Financial Times, desembre 2012).

No sembla complicat ajudar a les grans companyies, però què pot oferir una escola de negocis a les pimes?
Si analitza les principals escoles de negocis a nivell internacional les seves ofertes solen dirigir-se al perfil de directiu/va de mitjana o gran empresa. Hi ha cada vegada més programes Global MBAs amb preus que de vegades superen els 100.000 euros. Amb aquestes xifres, pocs emprenedors o empresaris de pimes podran assumir aquesta inversió.

Des d’EADA col·laborem i estem adherits a la campanya ‘Salvem les empreses’, oferint unes beques de formació

Des d’EADA tractem de seguir amb la nostra ambició global via programes dirigits a persones de tot el món, però tractant d’assumir una responsabilitat local en un entorn que necessita noves vies d’escapament per evitar que més empreses morin i que més empleats es quedin sense feina. En aquest sentit, dos programes podrien resumir aquesta filosofia: “Programa d’Iniciativa Emprenedora” i “Programa d’Internacionalització per a PIMES“, en què la inversió de temps i diners és menor. Però, sense desviar l’objectiu que és la creació d’empreses i la internacionalització de les pimes.

Infografia EXPORTACIONS CATALANES

Fragment de la infografia EXPORTACIONS CATALANES de www.anella.cat

Deja un comentario

A %d blogueros les gusta esto: