May 162012
 

DE GUINDOS · Diversos experts consultats troben que els últims canvis legals no aconsegueixen
retornar la confiança en la banca

AJUDES · El fons de rescat europeu s’albira com a l’última solució

La nova reforma financera aprovada pel govern de l’Estat -la quarta dels últims tres anysno ha servit per apaivagar la desconfiança vers el sistema bancari espanyol. Els nous 30.000 milions d’euros amb què el ministre De Guindos obligarà que es doti la banca -15.000 milions seran públicss’afegeixen als prop de 54.000 milions que ja van ser aprovats al decret del febrer. En total, doncs, 84.000 milions d’euros per sanejar uns devaluats actius immobiliaris que han posat la solvència de la banca al límit. Quatre experts en el sector financer coincideixen a afirmar que la banca espanyola necessita una injecció del fons europeu d’estabilitat financera per tancar-ne el sanejament i recuperar la confiança dels mercats.

L’opinió dels analistes

Joan Ramon Tarradellas, Profesor de EADA

Joan Ramon Tarradellas, Profesor de EADA

“S’ha de rescatar el sector bancari espanyol”

Joan Tarradellas (EADA)

“La reforma és insuficient perquè, segons les estimacions de Bloomberg, la banca té actius de 350.000 milions devaluats i amb les provisions que ha aprovat De Guindos en els últims mesos no sembla que n’hi hagi prou”, explica Joan Ramón Tarradellas, de l’escola de negocis EADA. Tarradellas creu que la banca hauria de fer un esforç i reconèixer el veritable valor dels actius immobiliaris.

“La major part de les entitats passaran a tenir pèrdues i suprimiran el dividend, encara que altres necessitaran d’un rescat públic”, sosté.

“És una reforma ‘low cost’ que no genera confiança”

José García-Montalvo (UPF)

El professor de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) considera insuficients els recursos públics que el govern espanyol té previst destinar a la reforma financera. “Amb 15.000 milions no es té ni per començar; a Europa saben sumar i amb aquesta reforma low cost és difícil recuperar la confiança”, sosté García-Montalvo, que troba que crèdits públics amb un cost del 10% són inassumibles per a la banca. El professor pensa que el fons de rescat europeu hauria d’ajudar a la banca per tancar definitivament la reordenació.

“Els actius immobiliaris es van devaluant”

Jordi Soley (Iese)

“L’última reforma financera va en la bona direcció, però és difícil dir si serà l’última, perquè els actius immobiliaris s’estan devaluant contínuament i de manera accelerada”, segons Jordi Soley, professor de l’escola de negocis Iese, que reconeix tenir dubtes sobre si la banca podrà afrontar tota sola aquesta situació. “Espero que això no passi, encara que, si al final no hi ha cap altra solució, arribarà el fons de rescat europeu”, apunta, que engloba tot aquest enrenou en “una qüestió de falta de confiança”.

“Els 30.000 milions d’euros no semblen suficients”

Jesús Palau (Esade)

“Ni els mercats ni Brussel·les consideren que les noves provisions de 30.000 milions siguin suficients i, per això, puja la prima de risc i demanen a Espanya auditories externes i independents”, afirma Jesús Palau, professor de l’escola de negocis Esade. Palau aposta perquè el fons de rescat europeu –anomenat tècnicament fons europeu d’estabilitat financera– injecti directament diners a la banca, davant la falta de recursos de l’Estat espanyol, per tancar el sanejament dels devaluats actius immobiliaris.

 

Publicat a El Punt Avui
16 de maig de 2012

acceso

Deja un comentario

A %d blogueros les gusta esto: