Mar 052012
 

La prima de risc repunta lleugerament, mentre que la borsa tanca la sessió en positiu.

Els analistes subratllen que “el camí grec no interessa a ningú”

Els mercats financers van rebre de manera favorable les noves previsions sobre l’economia espanyola que ahir va donar a conèixer el govern de Mariano Rajoy. La prima de risc del deute espanyol va repuntar lleugerament –va passar dels 300 punts bàsics als 310– un cop Rajoy va fer públic que no s’assolirien els objectius de dèficit marcats per Brussel·les, encara que el moviment a l’alça va ser moderat i, en tot cas, similar al registrat en sessions de les últimes setmanes. La borsa espanyola també va tenir una jornada plàcida i va tancar en positiu (0,18%), contra les pèrdues que va marcar el parquet de Frankfurt (0,29%) i el tancament pla que va registrar París.

Joan Ramon Tarradellas, Profesor de EADA

Joan Ramon Tarradellas, Professor d'EADA

De fet, els mercats ja esperaven que l’Estat espanyol incompliria l’objectiu del dèficit del 4,4% establert per aquest exercici, ja que en les últimes setmanes destacats ministres del govern de Rajoy havien denunciat el gran desviament d’aquest indicador registrat el 2011. “No és creïble passar d’un dèficit del 8,5% al 4,4% en només un exercici i Rajoy s’ha estimat més presentar un pressupost creïble però amb un dèficit del 5,8%”, va explicar ahir a El Punt Avui Joan Tarradellas, professor de l’escola de negocis EADA.

Per Tarradellas, la decisió de Rajoy és correcta, perquè el que és veritablement perillós és “tirar endavant retallades o alces d’impostos que enfonsin encara més l’economia”. “El camí grec no interessa a ningú i l’hem d’evitar de totes totes”, va dir el professor de finances, fent referència a les dures mesures d’austeritat imposades al país hel·lè que han acabat enfonsant encara més la seva feble economia. Tarradellas no creu que l’incompliment del dèficit faci encarir més el deute espanyol: “Els únics inversors que ara compren deute espanyol són els bancs espanyols, i ho continuaran fent mentre el BCE mantingui la política de crèdits barats.” Igualment, considera limitat l’impacte que puguin tenir noves rebaixes de la qualificació del deute espanyol.

Publicat a El Punt Avui
3 de març de 2012

acceso

Deja un comentario

A %d blogueros les gusta esto: