Feb 212012
 

L’economia va recular tres dècimes l’últim trimestre, igual que l’espanyola.
Els experts auguren un mal any, però la situació pot millorar a partir de l’estiu

L’economia catalana va retrocedir quatre dècimes el darrer trimestre del 2011, per bé que va tancar l’any amb un creixement del 0,7% del producte interior brut (PIB). Si aquest trimestre l’economia tornés arecular, Catalunya entraria de nou en una recessió tècnica.

Així ho va anunciar ahir el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, mentre que el secretari d’Estat d’Economia, Fernando Jiménez Latorre, va donar per fet que Espanya entrarà en recessió, perquè, tot i tancar el 2011 amb un creixement del 0,7%, el darrer trimestre va recular tres dècimes per la caiguda del consum privat i la despesa pública.

Mas-Colell va admetre que el Govern haurà de revisar la xifra de creixement del 0,8 prevista als pressupostos d’enguany i tot just acabats d’aprovar, perquè es van elaborar a partir de les previsions fetes per l’anterior govern central al juliol. Tot i no concretar cap nou ajust, el conseller va destacar que s’haurà de gastar «prudentment» a l’espera que es coneguin els Pressupostos Generals de l’Estat, després de les eleccions a Andalusia.
D’altra banda, ahir, l’agència de qualificació Moody’s va rebaixar la nota del deute català fins a un pas del bo porqueria.

Què opinen els economistes?

  1. Què ens ha dut de nou a la recessió?
  2. Què pot passar d’ara endavant?
Joan Ribas profesor de EADA

Joan Ribas, profesor de EADA

Joan Ribas, Professor d’Economia EADA
  1. Durant anys vam fer pisos i ara en tenim més d’un milió buits i això és molt perillós. A més, els polítics sovint discuteixen molt enlloc de gestionar.
  2. Les previsions per a 2012 i 2013 són dolentes però hi ha moltes coses per fer i tenim possibilitats. El balanç comercial de 2011, per exemple, va ser positiu per primer cop i cal seguir impulsant les exportacions i el turisme i fer inversions productives.
Agustí Ulied, Professor d’Economia ESADE
  1. No s’han fet bé les coses pel que fal el lideratge polític europeu i s’ha primat la reducció del dèficit i l’austeritat, que només fa créixer l’atur, perquè redueix l’activitat econòmica.
  2. Serà un any horrible perquè no hi ha crèdit, tot i la reforma financera. S’ha de pressionar més els bancs perquè els hem salvat dos cops amb els nostres impostos. S’acabarà arreglant, però deixarà molts ferits.
Raúl Ramos, Professor d’Economia UB
  1. El creixement espanyol era molt feble i estava motivat pel sector exportador però les polítiques d’ajust l’han estancat i el consum intern també ha caigut per la por dels ciutadans a perdre la feina.
  2. La sensació és que la primera meitat de 2012 serà dolenta, però si es resol el tema de Grècia, la segona podria no ser-ho tant. La reforma laboral podria donar oportunitats als col·lectius que han patit més els ajustos.
Guillem López, Catedràtic d’Economia UPF
  1. La recessió és la purga que hem de passar, aquí més que a la resta, ja que les desviacions han estat majors però cal vetllar perquè els sacrificis necessaris es distribueixin equitativament.
  2. Com a país, convindria relaxar l’austeritat però per al projecte europeista salvar l’euro obliga a la consolidació fiscal. Mantenir-nos a l’euro, un cop superada la crisi, ens posiciona millor per a un futur creixement.

 

Publicat a 20 minutos Barcelona
17 de febrer de 2012

acceso

Deja un comentario

A %d blogueros les gusta esto: