Dic 132011
 

En el camí del redreçament

VOLUNTAT · El primer ministre italià ha anunciat que farà la feina de ‘premier’ i de titular d’Economia sense rebre cap estipendi PACIÈNCIA · El govern de Monti, segons els experts, necessita sobretot temps per aplicar retallades i incentius

Mario Monti, cap del nou executiu italià i ministre d’Economia, ha anunciat que renunciarà al seu sou com a primer ministre i com a titular d’Economia. Segurament, la decisió no li comportarà estretors econòmiques però no es pot negar que és una acció exemplar, sobretot després d’haver presentat, el primer diumenge de desembre, les mesures per millorar les arques italianes i de fer que el país superi la crisi del deute que va fer que Silvio Berlusconi abandonés el poder. I com que, segons la dita, qui és amo governa, ahir mateix els presidents de la Cambra dels Diputats i de la dels senadors italians, Gianfranco Fini i Renato Schifani respectivament, van assegurar que els parlamentaris i senadors es rebaixaran els sous en el termini “més breu possible”.

Monti va colpejar tots els fronts en anunciar unes retallades per valor de 30.000 milions. Pel que fa a la jubilació, a partir del 2012, a les dones se’ls retardarà l’edat fins al 62 anys, i augmentarà gradualment fins que s’arribi als 65 anys, el 2016, i als 66, el 2018. “Veient que la situació és crítica i que es té por d’acabar com Grècia, el grau de sacrifici dels ciutadans és alt”, afirma Giuseppe Marotta, economista i professor a la Facultat Marco Biagi de la Universitat de Mòdena i Reggio Emilia. Per a ell, “la credibilitat del nou govern pot ajudar a acceptar la situació”.

En les mesures, també s’hi preveuen impostos extraordinaris per al sector dels béns de luxe, com embarcacions o avions privats, un augment de dos punts de l’IVA a partir de l’1 de setembre que ve -respecte del 10% i del 2 1% actuals-, i un 0,5% addicional a partir de l’1 de gener del 2014. Tanmateix, per reactivar el mercat laboral, també es preveuen deduccions de 10.600 euros per a les empreses que contractin dones i menors de 35 anys per temps indefinit, una quantitat que arribarà fins als 15.200 euros en els casos de les contractacions d’aquest tipus a les regions dels Abruços, Basilicata, Calàbria, Campània, Molise, Pulla, Sardenya i Sicília, les zones del país més castigades per l’atur.

“El govern de Monti vol aplicar les mesures que Berlusconi va prometre a la UE i que no va executar, però que s’apliquin les mesures i que es faci de manera correcta no és garantia que s’aconsegueixin els resultats esperats amb la rapidesa que es desitja”, diu Tomàs Eguren, professor d’economia i finances de l’escola de negocis EADA.

Benedicció des dels EUA.
El secretari del Tresor nord-americà, Timothy Geithner, va felicitar el govern Monti pels seus ¿esforços econòmics”, i va assegurar que les relacions bilaterals s’intensificaran.
Prou risc

El nerviosisme va arribar a un dels punts més àlgids a mitja tardor, quan es va començar a parlar del possible rescat d’Itàlia. Per a Marotta, “el creixement és proper al zero, necessitem un govern creïble, els inversors volen inversions segures i no activitats de risc”. Tanmateix, segons ell, “l’endeutament de les famílies italianes està molt contingut” i fa de contrapès a l’alt endeutament públic. Segons Eguren, “Itàlia se’n sortirà si es prenen mesures d’ajust i, a més, de creixement, perquè no tot és reduir costos”.

Segons ell, “hi ha d’haver un canvi de mentalitat de l’empresariat, han de prendre riscos i fer inversions”. Demà arriba al ple de la Cambra dels Diputats el pla d’ajust. Potser s’hi presentaran esmenes o potser el govern demanarà directament la confiança de ses senyories. L’executiu de Monti va just de temps.

Publicat a El Punt Avui
12 de desembre de 2011

acceso

Deja un comentario

A %d blogueros les gusta esto: